Tuesday, July 21, 2009

TIGA TAHUN pun berlalu seperti berlalunya kisah cinta Lia dan Iskandar. Ruang menunggu Syarikat Maju Holding Sdn Bhd. di tingkat dua itu sedikit tegang dengan calon-calon temuduga untuk jawatan Penolong Pengarah yang baru , lantaran Pengarah Urusan Syarikat, anak muda Tuan Haji Zainal , yang baru pulang dari luar negara , sudah mula berkerja. Dia ingin memilih sendiri penolongnya.

Tuan Haji Zainal bersara lebih awal sedikit untuk berehat-rehat dan memantau anak lelaki bongsunya dari jauh . Dia cukup risau anak yang seorang ni, sudah mencecah 30 tahun namun, masih belum berhasrat untuk berkahwin.Dia teringin sekali melihat anak bongsunya itu berkahwin dengan meriah sekali .

" Papa ada cadangan ! " Kata Tuan Haji Zainal melihat anaknya yang gusar berfikir. Calon yang ramai –ramai datang, satu pun padanya tidak layak .
" Siapa??" Tanya Johari . Wajah tampannya menunggu ayat dari papanya.
" Lia Amalina, bekas pekerja papa dulu. Pelatih. Barangkali sekarang dia belum kerja di tempat lain. Pernah dulu papa tawarkan kerja .Tapi katanya , nak berehat dulu. " Ujar Tuan Haji zainal lagi.

" Kalau papa yang rekomenkan, Joe setuju lah . Macam mana nak contact dia pa? " Tanya Johari kembali .

" Cuba minta Zurin contact. Dulu mereka duduk serumah . " Tambah papanya kembali.
Terasa ada kekuatan pada Johari. seakan-akan nama Lia Amalina memberi suntikan padanya .

Selepas sekian lama berjauhan dari keluarga , Lia pulang ke Kota Bharu .Dia berehat dan kerja part time di Kuala Lumpur . Dia terpaksa berulang alik Kota Bharu dan Kuala Lumpur bila perlu. Bukan tidak berminat kerja dengan papanya tetapi setiap kali menjejaki negeri Cik Siti Wan Kembang , seolah-olah kenangan Iskandar masih merantai hati.

" Lia pulang kejap jer Ma. Nak beritahu mama.Tempat Lia praktikum dulu , ada tawarkan jawatan baru . Mungkin Lia nak cuba. " Ujar Lia lembut. Ibunya diam sahaja. Selama ini pun dia tak pernah engkar dengan keputusan Lia.
" Selalu lah pulang ya…Bukan Lia tak tahu , Abang Fazli dan berkeluarga dan kerja, jarang dapat pulang kalau tak ada cuti . Lagi pun macam dah menetap di Pulau Pinang . " Ujar mamanya yang sepi kerana anak-anak sudah tinggal jauh-jauh.

" Papa kan ada …." usik Lia, melihat Datuk Mahfuz sedang asyik membaca akhbar .
' papa tahu kan, mama sunyi ,jadi selalulah duduk kat rumah !! " Kata Lia lagi.
" Kamu tu ….bila lagi nak kahwin.Dah kahwin nanti senanglah papa.Suruh suami kamu kerja dengan kita.Kamu tinggal lah kat sini . " Usik Datuk Mahfuz lagi.

Mereka ketawa kecil. wajah Iskandar tiba-tiba terbang di benak Lia, kemudian pecah berkeping-keping.
Lia teringat kawan yang kahwin. Ila, Kamal Adli, Abang Fazli, dan berpuluh-puluh rakan lamanya dan rakan di kampus. Cuma , tiada berita perkahwinan Iskandar atau Fatin atau Aidil Ikhwan . Mungkinkah mereka berkahwin tanpa pengetahuanku .Begitu fikir Lia. Atau adakah Iskandar masih seperti dulu .

" Jadi …Lia tinggal di mana nanti. " Tanya datin Maria pula.
" Rumah Zurin . Lia pun dah rindu kat dia. Lama tak jumpa. Dah dekat 6 bulan . " Tambah Lia. Ada sedikit ceria di wajahnya .
" Nak papa hantar." Tanya Datuk Mahfuz pula.

" Tak payahlah Pa…lagipun, Lia tak pernah cerita kat sesiapa di pejabat tu, tentang papa dan mama. Mereka tak tahu tentang latar belakang Lia. "
" Lia Cuma cakap dari Kota Bharu , ibu dan bapa ada, dan masih kerja. Kecuali Tuan Haji Zainal. Dia mungkin tahu tentang papa. Sebab dia kenal papa sikit-sikit. Dia dan papa kan, lubuk yang sama. " Ujar Lia.

Lia melabuhkan punggung sebelah Datin Maria.
"Esok Lia jalan ya Ma." Kata Lia lagi . Datin Maria senyap seketika. Sedih kerana cepat sangat Lia nak pergi.
" Tak apa lah Lia. Jaga diri baik-baik . Kalau perlu apa-apa just call me. " Kata Datuk Mahfuz lagi.
Lia tersenyum riang seketika. Terlupa wajah Iskandar . Dia cuba mencari jalan baru dalam hidupnya. Biarkan Iskandar dan memorinya berlalu.

One Response so far.

  1. Anonymous says:

    eii...takkan johari plak nak interfren??
    tak mau...
    bak is jg...
    huhu

- Copyright © Duka Lara Ialah Sebuah Perjalanan Yang Indah - Blogger Templates - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -