Monday, July 20, 2009

" Ke luar negara ? Sambung belajar ? " Lia terdiam tiba-tiba.
" Petang ni mereka bertolak . " Kata Fazli lagi . Lia Amalina diam berjurus-jurus dan menghimpun seluruh kekuatannya .

Sampai di KLIA , mereka bergegas ke satu sudut . Keluarga Iskandar, keluarga Fatin , keluarga Aidil Ikhwan dan beberapa keluarga lain ada di sana . Lia Amalina tega sendiri .

Mungkin inilah penentu kisah cinta mereka. Iskandar sambung belajar di California, Amerika Syarikat.Begitu juga Fatin, Aidil Ikhwan dan dua rakan baik mereka.

Lia tetap di bumi Iskandar . Dia akan menyambung kerja-kerja syarikat papa di Kuala Lumpur.Kalau nak belajar di mana-mana pun boleh , fikir Lia.

" Hai… selamat maju jaya Is." Ujar Lia tenang . Wajah cantiknya tetap tenang walau beberapa lama mata Iskandar terpacak di wajah.

" Mungkin takdir telah menyuratkan kita begini!! " Ujar Iskandar lagi.

" Biarlah kemaafan datang bersama hati dan keikhlasan bukannya simpati dan perasaan !! " Tambah Iskandar lagi.Seperti tewas memenangi hati Lia Amalina.

" By the way…take care , mungkin Is berkeluarga di sana …siapa tahu kan!! " Usik Lia dan cuba mengukir senyuman selepas sekian lama bersedih.

" Take care Lia..kalau ada jodoh , kita bersama lagi…" Usai Iskandar lembut. Seperti ada makna dalam renungan tajam Iskandar .

" Aidil ….jaga diri .Kalau berjumpa sesiapa nanti, jangan lepaskan lagi . " Tukas Lia. Aidil tersenyum .Senyuman kelukaan tanpa Lia sedari .

" Terima kasih untuk persahabatan kita yang cukup indah ! " Tambah Lia.
Selepas bersalaman , mereka berpisah di situ. Lia merenung waktu yang berlalu pergi. Masih kah ada kisah buat mereka. Hatinya berdetik rindu.

One Response so far.

 1. qiqa says:

  la...berpisah??
  mesti hati merana kan??
  alahai...
  agak2,hati is tetap kat lia ker?
  sambung

- Copyright © Duka Lara Ialah Sebuah Perjalanan Yang Indah - Blogger Templates - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -